Geplaatst op Geef een reactie

Welke slaapzak bij welke temperatuur? Zo maak je de juiste keuze

welke slaapzak bij welke temperatuur

Heb jij ook al wakker gelegen van de vraag of je baby het niet te warm of te koud heeft ’s nachts?

Wees gerust, je bent niet alleen. Veel ouders maken zich hier zorgen over, en dat is normaal. Wat als hij wakker wordt van de kou?  Wat als hij het veel te warm heeft.  Je wil toch dat je baby rustig en veilig kan doorslapen.  Eigenlijk wil je zelf ook terug kunnen genieten van een rustige slaap zonder zorgen.

Je baby in een slaapzak leggen, heeft toch wel wat voordelen.

Door je kindje in een slaapzak te leggen, wordt hij ’s nachts niet wakker met koude voetjes. De kans dat hij oververhit geraakt, is ook kleiner dan wanneer je hem onder een deken legt. Het is ook veiliger.  Je baby kan zich niet zo makkelijk op zijn buikje draaien.  Hij kan moeilijker rechtstaan, waardoor hij niet uit zijn bedje kan klauteren.

Maar welke slaapzak gebruik je nu het best bij welke temperatuur?

In de eerste plaats is het belangrijk dat je de juiste maat van slaapzak kiest.  Een slaapzak koop je best niet op de groei.  Een slaapzak die mooi aanpast is veel veiliger, en geeft je baby een betere nachtrust.  En daar gaat het toch allemaal om, niet?

Even wat uitleg over de TOG waarden:

Die waarde geeft aan hoe warm of dik de stof van de slaapzak is.  Hoe hoger de TOG waarde van een slaapzak is, hoe warmer hij is. De TOG waarde wordt toegekend aan slaapzakjes, maar ook aan dekentjes, rompertjes en pyjamaatjes.

Met de TOG waarde,  krijg je al een idee van welke slaapzak of combinatie van slaapzak, romper en dekentje geschikt zijn bij welke temperatuur.

Alles hangt natuurlijk ook af van de warmte van de slaapkamer. Een ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en de 20 graden.  Tot 8 weken wordt een kamertemperatuur aangeraden van 20 graden.  Daarna is een temperatuur van 18 graden voldoende.

Ik geef je hier een overzicht van welke TOG waarden je kan gebruiken bij welke temperaturen.

Let wel op, elk kindje is anders. Kijk in de eerste plaats naar je kindje zelf.  Zweet hij, dan heeft hij het te warm.  Voelt zijn nekje aangenaam aan, niet zweterig en niet ijskoud, dan ben je goed bezig.  Als je nog twijfelt, kies dan beter iets te koud dan iets te warm.

Een koele slaapkamer: 3.5 TOG

Heb je een koele slaapkamer, tussen de 15 en de 18 graden, dan wordt een TOG waarde van 3.5 aangeraden. De TOG waarde hoeft niet altijd die van de slaapzak te zijn, maar kan ook een combinatie zijn van een dunnere slaapzak met een dekentje. Of een dikker pyjamaatje met een dunnere slaapzak.  Je kan dus gebruik maken van een winterslaapzak, met of zonder mouwen of van een tussenseizoen slaapzak met dekentje en/of pyjama.  Frisse handjes kunnen geen kwaad.

Temperatuur boven de 18 graden: 2.5 TOG

Ligt de temperatuur van je kamer ongeveer tussen de 18 en de 23 graden, dan hoeft een dikke slaapzak niet.  Een slaapzak van 2.5 tog is dan ideaal.  Ook hier kan je eventueel een extra lakentje of pyjamaatje gebruiken, als de temperatuur rond 18 graden ligt.

Warme slaapkamer: 1 tot 0.2 TOG

Je hebt de temperatuur van je slaapkamer niet altijd onder controle.  Bij warme dagen, boven de 21 graden, is een zomer slaapzak van  o.2 tot 1 TOG zeer aangenaam om in te slapen.  Je baby voelt zich toch nog lekker geborgen door de dunne stof ipv helemaal bloot te liggen, en kan zo beter genieten van een goede nachtrust.  Stijgt de temperatuur tot boven de 24 graden, dan is 0.2 TOG voldoende of laat je best je baby in een luier of rompertje slapen.

Hier geef ik nog een handige tabel mee van Ergopouch.

 

SLEEP BLOG - What To Wear? How to Dress your Baby for Sleep ...

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *